Maanantai-illan kaupunginvaltuuston kokous osoitti taas kerran sen, että kahden pallin kaverit eivät ole aina oikein perillä siitä, millä jakkaralla milloinkin istuvat.

Kaupunginvaltuuston virkamiespoliitikkopuheenjohtajan (sdp) logiikka puheenvuorojen jaossa ja käsitteestä "käsiteltävä asia" kulkee jo sellaisissa atmosfääreissä, että tällainen perusjuntti ei enää perässä pysy.

Kaupunginhallituksessa käsiteltiin aiemmin (22.11.2010) Novidan investointivarauspykälää, kun otin siellä esille Novidan vuokrasopimusasian. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Wala (kok) kopsautti nuijalla pöytään ja sanoi, ettei vuokrasopimusasia kuulu käsiteltävään asiaan. Kun kuitenkin perustelin hänelle, miten investointivaroja on olemassa ehkä tavallista enemmän juuri vuokrien maksamattomuudesta johtuen, puheenjohtaja antoi puheen asiasta jatkua ja siitä jopa käytiin keskustelua ihan puheenvuoroja jakamalla. Tosin keskustelun taso oli seuraavaa:

"Miksi liikelaitos Novidalla ei ole voimassaolevaa vuokrasopimusta?"
"Ensi vuonna se kuuluu Loimaan koulutuskuntayhtymään, ja tuolloin tietysti se tehdään."

Listaa voisi jatkaa, mutta niin kuin esimerkkikin jo kertoo, kysymyksiin ei vastattu lainkaan. Tämä asia unohtui myös kaupunginhallituksen jäsen Forssilta (vas.) niin kaupunginvaltuuston puheenvuorossaan kuin omassa blogissaankin näemmä (asiasta syvempi analyysi jo 21.6.-09 OHESSA). Kummempia aasinsiltoja ei tarvita kun kirjanpidosta puhutaan ja sen summista. Tosin Kemirassa on saattanut olla toisin.

Oli siis varsin luonnollista, että samoilla kysymyksillä jatkettiin pykälän siirtyessä kaupunginvaltuuston käsittelyyn viime maanantaina. Tosin tällä kertaa asiasta kysyi valtuustoryhmämme jäsen Juha Aaltonen siinä toivossa, että hänen kysymyksensä olisi selkokielisempi kuin aiemmin kaupunginhallituksessa esittämäni. Tällä kertaa aihe oli tabu, eli se ei kuulunut kaupunginvaltuuston puheenjohtajan mukaan käsiteltävään asiaan. Lähes samoilla sanoilla hän siis totesi asian kuin kaupunginhallituksen puheenjohtaja aiemmin.

Sinällään mielenkiintoinen huomio asiasta on se, että samainen kahden pallin istuja oli myös kaupunginhallituksen kokouksen osallistuja, eli teki täysin tietoisen poikkeamisen aiemmin kaupunginhallituksessa otetusta linjasta.

Pyysin ja sain puheenvuoron. Kerroin valtuutetuille, miten asia oli kaupunginhallituksessa käsitelty ja samalla otin vielä kouraani tarkastuslautakunnan tekemän toimenpide-ehdotuslistan (Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 11.5.2009, jonka valtuusto oli hyväksynyt yksimielisesti päätökseksi kokouksessaan 14.6.2010. Ja siellä seisoi muun muassa seuraavaa (löytyy ko.kokouksen pöytäkirjan liitteenä Arviointikertomus vuodelta 2009, sieltä sivu 19):

3. velvoittaa kaupunginhallitusta 1.9.2010 mennessä valmistelemaan esitykset liikelaitos NOVIDAn tilavuokrista sekä sen peruspääoman korosta.

Eri kohtia oli kaikkiaan viisi, joista ilmeisestikin vain kaupunginjohtajan palkankorotukseen johtanut pykälä kaupunginjohtajasopimuksen arvioinnin toimeenpanosta on toteutettu. No, se on sitä priorisointia puheenjohtajistossa ilmeisesti.

Vaan tässä kohtaa kahden pallin istuskelija kilahti ja kumautti nuijaansa pöytään ja aloitti kokouksen keskeyttämishöpinänsä. Nyt sitä alkaa tällainen hitaampikin ymmärtää, mikseivät  televisiokamerat ole enää kuvaamassa kokouksia asioista kiinnostuneille sohvaperunoille. Tosin ilmeisesti kaksipalliset kumppaneineen luulivat, että kameroiden poissaollessa muutamien henkilöiden asiainhoitointokin lopahtaa. Väärässä olivat. Mutta tällä kertaa kamerattomuus teki oikeutta kahden pallin kaverille. Noloa se olisi ihmisten olohuoneissa hihojaan käräytellä mitättömän jutun takia.

Kun siinä kummastelin kahden pallin palaneita käämejä, varsinainen pommi oli vasta tulon päällä...

Liikelaitos NOVIDAn rehtori pyysi puheenvuoroa ja käveli kalvonippu kourassaan auditorion etuosaan ja kertoi meille niin kuin pykälässäkin oli, miten tämä pyydetty lisäinvestointi tullaan käyttämään, mutta seuraavat kalvot käsittelivätkin aihetta, joka EI PUHEENJOHTAJAN MUKAAN kuulunut pykälään. Vaan kappas, kahden pallin puheenjohtaja vaihtoi kankkuaan toiselle, sille virkamiespallille ja antoi virkamiehen puhua aiheesta, joka meiltä luottamustoimihenkilöiltä oli tasan minuuttia aiemmin evätty... "Kun kerran on näemmä asiaan valmistauduttu, niin rehtori voi asiasta puhua.", oli kahden pallin perustelu kelkankäännölle, mutta rehtorin selvityksen jälkeen kahdella pallilla olikin jo kiire rajata puheenvuorot kahteen.

Näin Uusikaupunki toimii avoimuuden hengessä ja on mielenkiintoista huomisaamuna lukea, miten kahden pallin suosikki, paskajournalismin voikukkanen asian kirjoittaa...