Sain tänään käsiini, kiitos Java,  Efekon (sen saman lafkan kuin Kouluverkkoselvityksenkin tekijä) Palvelujen odotusennusteen laskenta "Säästöpotentiaali -malli" -selvitystyön, missä hallintokunnittain on vertailtu Uudenkaupungin kustannuksia parinkymmenen verrokkikunnan kanssa.

Siinä sitä pohdiskeltiin, miksei kyseinen konsulttityö ollut löytänyt lainkaan tietään meille luotamustoimihenkilöille. Niitä kun auliisti muuten meille ojennellaan. Vaan syy oli jo selvillä. Hallintomme kulujen tavoitetaso oli miljoonan luokkaa ja selvityksessä Uudenkaupungin hallinnon kulut ova 2 1/2 -kertaiset. Yli 2 500 000 euroa vuodessa!

Pelkästään tuo luku ei tyrmännyt. Varsinainen tyrmäys oli se, että koko talven, kevään, osan kesästä ja syksyn olemme istuneet hallituksen perustaman taloustyöryhmän kokouksissa maanantaisin. Suoraan sanoen puhumassa puhumisen ilosta. Miksi oheista 16.2.2009 valmistunutta varsin kattavaa konsulttityötä (kaikkiaan varmaan yli sata sivua) ole annettu EDES taloustyöryhmän käyttöön? Miksi tällainen selvitystyö putkahtaa "kieron kautta" käsiimme?

Paljon kysymyksiä. Vähän vastauksia.

Viiden poliitikon ja johtavien viranhaltijoiden "taloustyöryhmässä" on perätty vertailutietoja muihin vastaaviin kuntiin. Talousjohtaja on vastannut:

– Sellaisia ei ole.

Olen moneen kertaan kysynyt hallintomme kustannuksia talousjohtajalta. Vastauksena:

– Ne ovat hallinnassa ja kestävät vertailun.

Uskomatonta pimittämistä virkamiesjohdon taholta. Mikäli hallitus ei puutu tähän asiaan voimalla, niin mielestäni se joutaa jo sitten vaikka poistua kokonaan takavasemmalle, tai -oikealle, ihan miten vaan.

Lisäksi hallituksessa sekä taloustyöryhmässä sekä myös Java Valkosen toimesta on penätty tietoja konsulttikustannuksista, mutta niitä "ei pystytä toimittamaan, sillä niiden tietojen keruussa olisi kova työ", on ollut jatkuva vastaus. Nyt ymmärrän miksi näitä konsulttiasioita ei ole tuotu päättäjien tarkasteltavaksi. TÄMÄ KONSULTTITYÖ OLISI TULLUT JULKI. No, nyt se tuli, mutta ei virkamiesten kautta!

Jo tammikuussa talousjohtaja selitti taloutemme painuvn alaspäin hurjaa vauhtia. MIksi kuntalaisten etua valvovien luottamustoimihenkilöiden ei sallittu tietää selvityksen olemassaoloa? Miksi merkittävä talouden työkalu jätettiin antamatta?

Ilmeisesti sen vuoksi, että siellä paistaa vuositasolla vähintään 1,5 miljoonan euron säästökohde:

HALLInto!