Tänään kokoontui "arvovaltainen" toimikunta pohtimaan säästöjä kaupunkimme osalta. Viisi hallituksen jäsentä sekä kolme virkamiestä. Yhteensä kahdeksan hengen ryhmä.

Äskeiset luvut kerron siksi, koska se selventää seuraavaa:

Kokous oli järjestäytymiskokous ja työryhmälle valittiin puheenjohtaja. Puheenjohtajaksi esitettiin hallituksen puheenjohtajaa keskustan edustajan suulla. Vasemmistoliiton edustaja esitti puheenjohtajaksi demariedustajaa ja omassa puheenvuorossani pidin hyvänä asiana saada nuorempaa verta työryhmän puheenjohtajaksi, joten olin valmis kannattamaan demaria (siis kerrankin).

No, näillä eväin viidestä demokraattisin vaalein valituista jäsenestä kolme oli siis demaripuheenjohtajan kannalla ja kaksi hallituksen puheenjohtajan kannalla. Homman piti olla selvä. Olihan ihan Ojalankin laskuopilla laskettavissa lopputulokseksi 3-2.

Vaan eipä se ollut. Virkamiehistö oli sitä mieltä, että he voivat myös ottaa osaa äänestykseen perustellen asiaa hallituksen valinnalla. Siis sillä, että heidätkin oli valittu kyseiseen toimikuntaan.

Ja sitten äänestettiin. Demarineito sai 3 ääntä, kun taas hallituksen puheenjohtaja 4 ääntä (1 keskustalta ja kolme virkamiehiltä) kun hallituksen puheenjohtaja itse äänesti tyhjää.

Käytännössä taloustoimikunnan johdossa on siis virkamiesten valinta... Merkillistä mutta totta.

Kummalliseksi asian tekee se, että vastuun kaikista päätöksistä kantavat kuitenkin poliittiset päättäjät, eivät virkamiehet. He kun vain toteuttavat poliitikkojen tahtoa.

Nyt poliitikkojen tahto ohitettiin suvereenisti. Näin sen itse koen. Valitettavasti.

"Kouluverkkoon ei nyt kosketa"

Se tuli sitten vihdoin selväksi, vaikka hallituksen puheenjohtajan pää-äänenkannattajan (US 5.5.2009) pääkirjoituksessa päätoimittaja tänään maalailikin asiaa seuraavasti:

"Sen (valtuuston) piti palata (kouluverkko) asiaan ensi syksynä, mutta päätöksiä tehdään todennäköisesti jo tässä kuussa. Näin siksi, että mikäli kouluja päätettäisiin sulkea vasta syksyllä, säästöt vaikuttaisivat käytännössä vuoden viiveellä."

Että näin. Ja mistä otsikon lainaus? Suoraan hallituksen puheenjohtajan suusta meille työryhmän jäsenille. Kannatan häntä tässä asiassa lämpimästi.

Jaa, miksi kirjoitan asiaa blogiin? Tuskin hallituksen puheenjohtaja oikaisee pää-äänenkannattajansa pääkirjoitusta. Sehän nyt olisi jo aikamoinen kardinaalifiba.