Viime päivinä on ollut "laadukasta" keskustelua näistä verorahoilla matkaamisista ainakin blogeissa ja paikallisen Neues Deutchlandin juornalismin kukkasessa, tekstaripalstalla.

Tulevan viikonlopun "Kuntamarkkinat" Helsingissä on seuraava matkakohde, mihin hallituksestamme osallistutaan sen vuoksi, että "siellä saa uusinta tietoa kuntasektorista ja tämän päivän asioista". Tämä pitää taatusti paikkansa. Tuoreinta tietoa näissä seminaareissa ja seminaaripäivillä on saanut jo vuosia.

Tosin Kuntaliiton nettisaitti kunnat.net on yksi kattavimmista tietopankeista, mitä kuntasektoriin tulee. Sen vuoksi olenkin taipuvainen uskomaan, että nämä niin sanotut "tärkeät" tietopäivät ovat jäänne ajalta ennen nettimaailmaa. Ja tulossa tiensä päähän. Jokaiselle ajalle on omat tiedottamisen väylänsä.

Edellä mainitulta sivustolta löytyy paljon asiaa ja jopa yhteystietoja lakimiehiin, joiden palveluista minullakin on tämän reilun puolen vuoden ajalta kokemusta. Positiivista sellaista (Lakimies antoi lausunnon täällä keväällä olleesta teklan rakennusmestarivalintapelleilystä, missä paikallislaintuntijat saivat nenilleen, tosin tästäkään asiasta ei Neues Deutchlandimme ollut kiinnostunut...).

Eli tiedonsaantiin vetoaminen ei ole kovin kestävä peruste matkailulleme ympäri maakuntia ja maita. Tässä tulee ilmeisesti väkisinkin esiin tämä pelottava ikäpeikko, josta ei avoimesti saa edes puhua.

Kävin itse ensimmäisen kerran nuorisovaltuuston seminaarimatkalla Östhammarissa. Olen tyytyväinen, että kävin. On helpompi kritisoida kokemaansa, kuin heitellä epämääräisiä vastustuskommentteja ilman sen suurempaa kokemuspohjaa.

Matkakokemukseni vahvistivat käsitystäni, että nämä tämänkaltaiset seminaarit ovat jäänne ajalta, jolloin yhteydenpito onnistui lähinnä pulloposteilla ja kirjekyyhkyillä.

Sen myönnän, että viihdyin mainiosti ja tutustuin moniin uusiin ihmisiin. Se oli se anti, jonka reppuuni sain. Juhlallinen vetoomus, joka seminaaripäivien tuloksena allekirjoitettiin eri maiden edustajien toimesta Kansainväliseen Ilmastokonferenssiin Kööpenhaminaan, oli ympäristöasioissa niin ympäripyöreä, että se muistutti nollaa. Kai 200 000-300 000 euroa EU-rahaa maksanut paperi olisi voinut olla myös oikeasti kantaaottava. Ainakin nuorempi seminaariväki oli sitä mieltä.

Nuorten osalta tilanne on hieman toinen, mitä matkustamiseen verovaroin tulee. Jatkossakin tulen kannattamaan, että paikalliset nuoremme pääsevät edellä mainitun kaltaisille reissuille. Mikäli varaa siihen on. Heille suon kokemukset mielelläni. Taatusti mukanamme olleet nuoret saivat uutta ajateltavaa uusien kokemusten, näkemysten ja ystävien kautta. 

Kaiken lisäksi viisi uusikaupunkilaista nuorta olivat loistavia käyntikortteja kaupungistamme. Kiitos Lauri, Senni, Tilda, Jussi ja Kasper.