Uusikaupunki on käynnistänyt liitosneuvottelut konkurssikypsän Taivassalon kunnan kanssa ja maanantaina U:gin hallitus nimeää valtuuston päätöksen pohjalta Uudenkaupungin neuvottelijat.

Kun tuossa lueskelin torstain 13.8. Vakka-Suomen Sanomia, niin eipä kummoisesta neuvottelukumppanista ole kyse. Mieleen nousi ensimmäiseksi, että mistä siellä neuvotellaan. Jos kunta kerran on konkurssikypsä, niin tuskin meillä uusikaupunkilaisilla kovin suurta intoa pitäisi  "porkkanoiden" jakelemiseen olla. Mokomat valtion tarjoamat porkkanarahat taitavat upota hallinnon syövereihin. Tuskin Taivassalon kunnanjohtajasta tehdään työtöntä neuvottelujen tuloksena.

Ja kun katselee Uudenkaupungin talouden syöksyä alaspäin, niin kuin talousjohtajamme asian paperilla ilmaisee, ei liene kovin paljon perusteluja sille, miksi ottaisimme hoitaaksemme lisäongelmia, kun nykyinenkään tilanne ei hyvältä näytä.

Liitosehdotusten perustelut ovat usein varsin epäloogisia, eivätkä perustu mihinkään tieteelliseen pohjaan. Mielenkiinnolla odotan siis tulevaa. Toimenpiteiden väitetään parantavan kuntien taloustilannetta, mutta totuus on taruakin ihmeellisempää. Erilaisten tutkimusten tulokset osoittavat varsin yksiselitteisesti, että kuntaliitokset eivät paranna taloutta eivätkä aikaansaa säästöjä.

"Päinvastoin liitokset johtavat monissa tapauksissa kalliimpiin palveluihin", sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT:n) tutkimusjohtaja Antti Moisio ja Palkansaajien tukimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Roope Uusitalo yhteisessä tutkimusraportissaan syksyllä 2003.

Vaasan yliopiston Levòn -instituutin tutkija Kari Leinamo päätyi myös kesällä 2004 vastaavanlaiseen tutkimustulokseen; kuntaliitokset eivät tuo säästöjä. Sitä paitsi viiden kuntaliitos -vertailukunnan tilanteet osoittivat, että sivukylät menettivät pidemmällä tähtäimellä palvelujaan enemmän kuin vastaavanlaiset itsenäisinä säilyneet kunnat.

Ja nämä äskeiset tutkimustulokset ihan vaan sen vuoksi mainitakseni, ettei kyseessä ole meikäläisen osalta edes tunteen palo tai pakkomielle pitää Uusikaupunki maantieteellisesti tämän kokoisena kuntana, mitä se nyt on.

Mutta eihän meillä kunnallispolitiikassa meitä kyläpoliitikkoja tällaiset tutkimukset kiinnosta.

Ohessa kuitenkin pari linkkiä, jos ei muuta niin piruuttaan

Suomen Kuvalehti

Uusi Suomi

Taloussanomat

•••••

"Juuri käytiin kunnallisvaalit ja vaihdettiin päätösvalta oikeistolle. Sillä on nyt vastuu. Ei vasemmistolla."

Oheinen kommentti on poimittu 14.8. Ukin Uutisten verkkosivuilta koskien juttua "Uudenkaupungin talouden syöksy todennäköisesti vielä syvempi kuin alkukesästä arvioitiin". Kommentti on Vasemmistoliiton uusikaupunkilaisvaltuutettu Harto Forssin. Kyllä siinä meikäläisen leuka loksahti auki, miten hallituksen jäsen näytti karvansa kaikille uutissivuja lukeville. Se todellisesta vastuunkannosta siis.

Lausuma on muutenkin kuin suoraan jostain 1960-70 -luvuilta... Voi pyhä pieru näiden ajatusmaailmaa. Koskahan meidän veteraanipoliitikot ymmärtävät edes joistain asioista irrottaa....