"Rakas päiväkirja" taitaa olla hyvä konsti aloittaa tämä näppäinten painelu. Tiedotusvälineiden uutiset kun eivät sillä tavoin ala. Viimeinen viikko on ollut aikamoista haipakkaa. Kansanäänestysaloite teetti oman työnsä, vaikka henkilökohtaisesti keräsin siihen peräti 5 nimeä. Kokonaismäärä taitaa nimissä olla jo yli 2 000, kun jälkeenpäinkin liuskoja on kaupungintalolle toimitettu, vaikka maanantaina aloite luovutettiinkin kaupunginhallitukselle.

Ensimmäinen budjetti

Valtuusto piti oman kaksiosaisen budjettiseminaarin. Kahteen osaan jaettu seminaari viikon tuumaustauolla oli hyvä päätös valtuuston puheenjohtajalta. Porukalle jäi aikaa tutustua papereihin ja valmistella ryhmäpuheenvuoro budjetista (valtuustoryhmämme puheenvuoro).

Hallitus käsitteli viime maanantaina budjettia ja keltanokkana ja oppia tuleviin vuosiin hakevana istuskellessa esitin budjettiin palautettavaksi kaupunginjohtajan punakynän nähnyt huostaanotettujen lasten varausta, mutta yksin jäin esityksessäni. Eli valtuustossa täytynee asia ottaa uudelleen budjettikokouksessa esille. Asiasta oli puhetta ja päädyttiin siihen, että lastensuojelun osalta meille tuodaan selvitys hallitukselle. Harmi vain, että selvitys ei ole sama asia, kuin näistä onnetomista lapsista huolen pitäminen.

Neapoa ja muistia

Kaupunginhallitukselle tuli kaupunginjohtajan esityksenä Uudenkaupungin ja Neapo Oy:n välinen kehittämishanke. Toisin kuin toisaalla hallituksen jäsen blogissaan kertoo, esitys KVR-urakasta ei tullut kaupunginjohtajalta, vaan luottamustoimihenkilöiden taholta. Joskus muisti vaan on lyhyt. Ehkä pöytien puolellakin on vaikutus siihen. Toisaalta on aivan sama kuka sen esitti, asiat ratkaisevat.

Hallitus oli kuitenkin loppujen lopuksi yksimielinen siitä, että kaupunki perustaa asumisoikeusyhdistyksen ilman yhtäkään yritystä ja KVR -urakan myötä myös muilla alueen yrityksillä on mahdollisuus esittää oman ratkaisumallinsa asumisoikeusasuntojen rakentamisen osalta. Näin kaupunginjohtajan esitys hylättiin ilman äänestyksiä. Marssijärjestys alkaa olla sentään tämän asian osalta pikkuhiljaa sellainen kuin sen AVOIMUUTEEN pyrkivässä hallinnossamme kuuluisikin olla.

Maanantaina peruskouluverkkoa

Ja maanantain on vielä kaupunginvaltuusto. Lisälistalla tulee Tontonmäen lainoitaminen, eli lainan takaus. Vastustin hallituksessa, vastustan kaupunginvaltuustossa. En sitä, että Pyhämaata kehitetään, vaan vastustuksen syynä on sama asia kuin tuon Viikaistenkadun talojen kohtalo. Uusikaupunki kaupunginjohtajan johdolla ei mielestäni voi sitoa yhtä hanketta vain yhdelle tuosta vain, varsinkaan kun kyseessä on vielä jyväskyläläinen talofirma. Jotenkin vielä saattaisi ymmärtää täydellisen taloudellisen riskin ottamisen kaupungin taholta, mikäli yhteistyösopimuksen sopimuskumppani olisi EDES uusikaupunkilainen rakennusyhtiö.

Unohdetaan metsät ja puut, kun sanotaan, että Tontonmäki on ollut tarjolla paikkakuntalaisille rakennusyrityksille vuosia, eikä se ole kelvannut. Näin sanovat paikalliset vuosia päätöksenteossa olleet "huippupoliitikot". Ja unohtavat, että tarjolla ei ole ollut Uudenkaupungin kaupungin kantamalla riskillä rakentaminen, vaan yritysten.

Yleisöäkin valtuuston kokouksessa lienee maanantaina normaalia enemmän. Syynä kouluverkkomme. Se, miten asiassa käy on maanantain todellisuutta. Kaikkien eri tapahtumien johdosta, joita kouluverkon osalta on järjestetty, toivon sydämestäni, että ratkaisu on jotain muuta kuin laulun sanoin "Kertoisinko köyhyyden, laudat eessä ovien...". (lisäys klo 12.30: Kansanäänestysadressi on virkamiesvalmistelussa ja tarkastettavana, onko siinä se 650 uusikaupunkilaista äänioikeutettua allekirjoittajana. Sen jälkeen se virkamiehistön mukaan tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn seuraavaan kokoukseen joka on 30.11. MUTTA, kaupunginhallitus kokoontuu maanantaina 16.11. klo 17.15. Siihen se ei kuulemma ehdi, eli 650 nimen tarkistaminen viikossa on ylivoimainen työ. Lain mukaan aloite on vietävä "viipymättä" valtuustoon. No, viipymättä voi olla vaikka vuosi...)

Mielenkiintoista on valtuuston kokouksessa maanantaina nähdä, miten asiakokonaisuus 9:ssä "kaupungin talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2009" aiheuttaa keskustelua. Hallituksessa odotellaan jo siinä kohdassa VIIDETTÄ viikkoa kaupunginjohtajan selvitystä elinkeinotoimen ylityksistä. Ehkä asia sitten esitellään koko valtuustolle, kun näin pitkällä ollaan.