Paikallislehden päätoimittaja kirjoitti "Täst vinkkelist" -palstalla 5.5.2009 varsin ansiokkaan tekstin sananvapaudesta ja sen vaalimisesta. En voi kuin allekirjoittaa kirjoitetun.

Mutta joskus tuntuu siltä, että pukit ovat kaalimaan vartijoita. Tässäkin tapauksessa. Sananvapaus on vapautta silloin kun se "vapaus" palvelee sananvapauden äänitorvia.

Kirjoituksessa käsiteltiin ansiokkaasti historiallisia sananvapauden rajoittamisia, vaikka ihan uusikaupunkilaisenkin paikallislehtikulttuurin osalta esimerkkejä olisi voinut tuoda. Sillä tavoin sananvapaus olisi saanut paljon konkreettisemman muodon.

Erikoinen esimerkki sananvapauden valvomisesta paikallislehtitasolla oli, kun varasin pientä ilmoitustilaa aviisista. Koskaan aiemmin ei ilmoitusmyyjä ole tivannut, mitä ilmoitukseeni laitan. Nyt sekin tuli sitten tivattua. Ilmeisesti sananvapautta toteutetaan, siis valvotaan, jo aviisin ilmoitusmyynnissäkin.

Eipä ole koskaan moista kyselty, mutta ilmeisesti ohjeet tivaamisen on tullut ylemmältä taholta. Ettei vain blogisivun mainos lipsahtaisi sananvapauden uusikaupunkilaiseen pää-äänenkannattajaan.

Ja mitäkö laitoin? Yritykseni ilmoituksen, jossa tiedotin asiakkailleni muuttuneesta puhelinnumerosta.

Sen populistisemmasta asiasta ei tällä kertaa ollut kyse.

•••••

Hallituksen kokous on illalla. Sitä ennen kokoontuu säästötyöryhmä, jonka jäsenyydestä eroamista pohdin muutama päivä sitten vakavasti. Syynä oli se, että todellisuudessa työryhmän esitys tulee olemaan virkamiesesitys heidän äänioikeudestaan johtuen. 3 virkamiestä ja puheenjohtajana toimiva hallituksen pj. neljästään ovat äänestystilanteessa aina neljän luottamustoimihenkilön niskan päällä.
Hallituksen pj. on näet osoittautunut täydelliseksi virkamiesten käsikassaraksi.

Mitä tuollaisessa työryhmässä on luottamustoimihenkilöllä tekoa? Miksi siis olla porukassa?

Yksi hyvä syy lienee se, että kokouksessa karttuu edes jonkinlainen tieto siitä, mitä virkamiesesitys kaiken kaikkiaan tulee sisällän pitämään.

Hallituksen lista on kohtuulaiha tänä iltana. Pohitullin koulun keittiöremontin aloitusluvan antaminen on näillä haavaa ainoa asia, jonka takana en aio olla. Ja syynä on hulvaton verorahojen paiskiminen urakoihin. LVI-töiden osaltahan lisärahaa myönnettiin jo 270 000 euroa ihan ohimennen. Ja seuraavaksi säästetään perhepäivähoitajien hoidokkien retkien linja-autokulut, pari kolme tuhatta euroa. Kaikki on niin suhteellista Uudessakaupungissa.

"Lypsävä lehmä pitää tappaa silloin, kun se yksinkertaisesti on kuolemansairas."