Tiesittekö, että jo nelivuotiaasta lapsesta pystytään saomaan, onko hän aikuisena vankilakierteessä oleva mielenterveysongelmainen rikollinen?

Kyllä. Näin on asianlaita.

Kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa vieraillut sairaanhoitopiiriin toimialajohtaja Juha Koivu tämän kertoi ammatti-ihmisen asiantuntemuksellaan. Lisäksi hän heitti ilmaan kysymyksen, mitä alan ammattilaiset tekevät tämän nelivuotiaan osalta. Tosin mies vastasi siihen itse. "Odotetaan, että nelivuotias kasvaa aikuseksi ja on mielenterveysongelmainen vankilakierteessä."

Aika rankkaa tekstiä ja varmaan pitkälle totta. Kaipasinkin tuota lausuntoa kuuntelemaan myös sosiaalipuolen työntekijöitä, jotka auliisti ovat tarjoamassa "uutta mahdollisuutta" vanhemmille lastensa kanssa, vaikka kaikki merkit kertovat ainoastaan lapsen mahdollisuuksien epäämisestä elämässä. Lapsi kun on sekä geeniensä, että ympäristönsä tuote... Jos geenit ovat luokkaa "lusikalla annettu ja kauhalla vaadittu", niin kuin Koivukin hallitukselle totesi, niin eikö edes ympäristö voisi olla lapselle otollisempi elää ja kasvaa.

Perusesimerkki Koivun mukaan lasten- ja nuorten mielenterveysongelmista on sellaisessa kodissa, missä isä on alkoholisoitunut ja äiti kärsii masennuksesta.

Löytyykö Uudestakaupungista tällaisia koteja? Mitä ammattilaiset tekevät? Antavatko "mahdollisuuksia" toisensa perään näille vanhemmille lapsen kustannuksella?

Mielenkiintoista pohdittavaa.

•••••

Toinen merkillepantava asia esitelmässä oli mielenterveyspotilaiden osasto- ja avohoidon tilanne. Vastoin yleistä luuloa avohoidon lisääntyessä ovat potilaiden itsemurhat kääntyneet laskuun. Eli potilas voi huomattavasti paremmin avohoidossa, kuin että häntä säilöttäisiin osastolla.

Pätisiköhän tuo sama päiväkotilapsiimme? Tulisiko kodinomaisella hoidolla jatkossa vähemmän mielenterveysongelmaisia nuoria...?

Mielenkiintoista pohdittavaa.