Äsken tupsahti jokaiselle valtuutetulle koulutuslautakunnan puheenjohtaja Matti Ankelon "vetoomus" meille valtuutetuille. Muutama poiminta ja kommentti näin julkisuuteen aiheesta:

"Koskaan aikaisemmin ei liene järjestetty lautakunnan (+ohjausryhmän) kuulemistilaisuutta yksittäisen henkilön esitykselle, kuten Veli-Pekka Virtasen osalta tehtiin! Esitys tutkittiin ja todettiin epärealistiseksi toteuttaa. Siinä esimerkiksi muodostetaan sekä Pohitulliin että Seikowiin 1-sarjaiset 1-6 luokkien koulut ja Haapaniemi jää 2 opettajan kouluksi. Yhteensä syntyy siis samat 14 opetusryhmää, jotka ohjausryhmän esityksessä Pohitulli, Seikow ja Haapaniemi yhdistettäessä syntyy Pohitulliin, kun 4. ja 5. luokan 62 ja 64 oppilasta jaetaan 3 rinnakkaisluokalle. Virtasen mallissa Haapaniemeen jää kaksi varsin pientä ryhmää. Siitä seuraa väistämättä, että muut ryhmät ovat keskimäärin isompia kuin ohjausryhmän esityksessä, jota on arvosteltu liian isoista opetusryhmistä!"

Sanoo Matti. Nyt pitää muistaa, että perusopetuksen säästövelvoite oli se reilut kolmesataa tuhatta. Pohitullin neljän (3-6) luokan jakaminen Seikowin, että Pohitullin koulun kesken SÄÄSTÄÄ velvoitteessa jo saman tien 180 000 tuhatta euroa. ILMAN SEN KUMEMPIA UUDISTKSIA, jos näin halutaan. Eli puolet summasta on sillä kasassa. Puhumatta Haapaniemestä vielä sanaakaan. Eikö se ole jo hyvä alku? Reilu puolet säästövelvoitteista on toteutettu.

"Virtasen (Seikowin rehtori) esitykselle on mielestäni vaikea löytää muuta logiikkaa kuin Seikowin säilyttäminen keinoja kaihtamatta."

Olen keskustellut henkilökohtaisesti Virtasen kanssa pitkään, enkä löydä hänen puheissaan "Seikowin säilyttämistä keinoja kaihtamatta." Tällaisilla lausunnoilla alennut Matti kylvämään lisää eripuraa tähän pitkälle tulevaisuuteen ulottuvassa päätöksessä. Hänen logiikkansa on muuten hyvin samanlainen kuin omani tuossa aiemmassa blogikirjoitukseni kommentoinnissa selviää (juu, juuri siinä missä Matti Ankelo lopetti kommentoinnin, kun kysyin yhteisöllisyyden merkityksestä häneltä suoraan...).

"Ruorasen ja kumppanien ns. vaihtoehtoiset esitykset todettiin jo lyhyellä selvityksellä erittäin kalliiksi ja osin mahdottomiksi toteuttaa. Nekin siis tutkittiin. Mm. Viikaisten yläasteen opetushenkilöstön ja päivähoidon ohjaajan lausunnot ovat netissä valtuuston esityslistan liitteinä. Mitä ihmeen rätinkejä vielä tarvitaan?
Odottaisi niinkin kokeneilta valtuutetuilta kuin Ruoraselta ja kumppaneilta todellisia, perusteltuja, toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja pelkkien populististen heittojen sijaan!"

No mutta johan pomppas :) Lyhyet selvitykset ovat siis koulutuslautakunnan puheenjohtajalle aivan sama asia kuin nimenomaan VIIKAISTEN koulun opettajien kannanotto ja YHDEN päivähoidon ohjaajan lausunto. Kysynkin suoraan Matti Ankelolta, mihin ihmeeseen me tarvitsimme FCG Efekon konsulttia kouluverkkoselvitykseen, kun tietotaito, ymmärrys ja viisaus on yhdellä päivähoidon ohjaajalla ja remonttia kouluunsa odottavalla opettajalla? Ja meille valtuutetuille sivistyspalvelukeskuksen johtaja lupasi valtuustoseminaarissa, että hänellä on selvitys Viikaisten osalta ja lukuja illan hallitukseen. Olin iloinen kun hän näin sanoi. Kun sitten eteen lykättiin opettajien KANNANOTTO, niin tajusin, että luvut olivatkin allekirjoittajien määrässä!!! Jos allekirjoitusten lukumäärä on merkittävä tekijä, niin kunnioitan mieluummin 2000 kansanäänestysadressin allekirjoittanutta.

Toteuttamiskelpoisiin vaihtoehtoihin, edes niiden tarkasteluun laajemmin, ei ole missään kohtaa kuluneen vuoden aikana päästy. Tiedät itsekin syyn. Hallituksen nykyinen puheenjohtaja toitotti näitä koulujen lopettamisia jo tammikuussa, kun ensimmäisen kerran ko. elin kokoontui. Ilmeisesti tämä asia oli virkamiespoliitikkojenkin omassa "hallitusohjelmassa". Koko ajan on ykskantaan ajettu johtavan viranhaltijan toimesta YHTÄ ratkaisua. Välillä huutaen välillä viittä vaille itkua vääntäen. Näin se todellisuus nyt vain on, eikä muuksi muutu. :)

"Todellisia vaihtoehtoja on ollut ainakin 3-4 vuotta aikaa kehitellä. Itse asiassa paljon pidempäänkin. Mitään ei ole kuulunut, eivätkä kylät ole täyttyneet asukkaista! Kuinka kauan vielä pitää selvitellä ja odotella? Mitä uusia, todellisia, toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja nyt yhtäkkiä jostain löytyy?"

Tässä olen kanssasi täysin samaa mieltä. Jopa viime valtuustokaudenkin istuneet poliitikot, osa heistä, on myöntänyt ääneen, ettei mitään sensuuntaistakaan politiikkaa ole todellisuudessa tehty, että kylissämme olisi vetovoimaisuutta ja mahdollisuuksia rakentaa... Koko ajan on eletty näissä paikoissa koulun lakkauttamisen varjo yllä. Nyt tuoreena tämän alkaneen kauden päättäjänä toivon sydämestäni, että huomisessa valtuuston kokouksessa asialle annetaan lisäaikaa, sillä meitä on aika lauma porukkaa, joka tekee työtä tällä hetkellä sen eteen, että TOTEUTTAMISKELPOINEN VAIHTOEHTO löytyy tälle hallituksen esitykselle. Ja se löytyy JOS NIIN HALUAMME. Siitä on pitkälti politiikasta kyse, haluista, joskus jopa intohimoista ;)

"Jokaisella päätöksellä on aina seurauksensa. Siksi haluan vielä varmistaa, että Te, jotka äänestätte kouluverkkoratkaisua vastaan varmasti tiedätte, mitkä ovat päätöksenne seuraukset:
Valtuusto EI TULE MYÖNTÄMÄÄN KOULUBUDJETTIIN LISÄÄ RAHAA budjettikokouksessaan, se Te tiedätte itsekin. Koulubudjetista leikataan siis 380 000 euroa ensi ja tulevina vuosina. Se vastaa summaa, joka saadaan, jos koululaitoksemme joka ikinen opettaja lomautetaan joka vuosi 3 viikon ajaksi. Ymmärtänette, mitä se tarkoittaa opetukselle, erityisesti pienissä kouluissa!
Viikainen jää peruskorjaamatta, sillä siihen EI SAADA VALTION RAHOITUSTA ELLEI KOULUVERKKOA KARSITA, sekin on fakta, joka ei muuksi muutu. Yläasteen 400 ja lukion 220 lasta kärsivät seuraukset. Se on katastrofi oppilaille ja henkilökunnalle! Käykää Viikaisilla katsomassa ja keskustelemassa, jos ette muuten halua uskoa. Sinnekö pitäisi vielä siirtää Kalannin koulun 100 lasta, niin kuin jotkut, mm. Virtanen vaativat?
Tämä ei ole mitään pelottelua tai uhkailua, vain tapahtumaan tulevien asioiden lakonista toteamista.
Kannatteko ylpeinä vastuun päätöksenne seurauksista?"

Tiedätkö sinä Matti joka kantilta kouluverkkoratkaisun seuraukset? Epäilen, ainakin jos molemmat luemma samaa Raila Oksasen kouluverkkoselvitystä. Ja on hienoa lukea se, että sinä, Matti Ankelo kerrot meille kaikille valtuutetuille mitä me teemme. Mihin meitä valtuutettuja enää tarvitaan?

"Arvoisat valtuutetut,
Olkaa nyt rohkeita, pienen mutta sitäkin äänekkäämmän vähemmistön kovasta painostuksesta huolimatta, ja tehkää se kouluverkkoratkaisu, jota ylivoimainen enemmistö opetushenkilökunnasta ja oppilaista on Teiltä odottanut taas viimeiset 3-4 vuotta kuin kuuta nousevaksi!"

Kiitos kannustuksesta. Äänekäs vähemmistö? Sen painostus? Hiukan jää avoimeksi väite täällä virkamiesten ja virkamiespoliitikkojen luvatun maan keskiössä... Enemmänkin olisin Matti huolissani niistä, jotka ääneti hyväksyvät pureskelematta kaiken, mitä eteen tarjotaan...