Kas siinä pulma. Kaupunginvaltuuston budjettiseminaarissa putkahti jopa kaupunginhallituksen jäsenille yllätyksenä kaupunginjohtajan esitys henkilöstösäästöstä, joka sitten toteutetaan ensi vuonna miten toteutetaan. Kyseessä siis kahden viikon henkilöstömenoja vastaava summa.

Käytännössä tämän päättämättömän päättäjäporukan ollessa kyseessä, ei valtaisia organisaatiomutoksia, siis sellaisia kestäviä, ole odotettavissa. Eli edessä lienee -mikäli tuo säästö halutaan henkilöstöltä repiä- koko organisaatiota koskeva kahden viikon lomautus. Tai vaihtoehtoisesti talkoovapaat palkatta.

Ensi maanantaina kaupunginvaltuusto lyö kunnallisveroprosentin lukkoon. Esitys on säilyttää se samana. Ja kas kummaa, meillä olisi siinä mahdollisuus välttää lomautukset, jotka tosin kunnallisella sektorilla ovat siinä mielessä käsittämättömät, ettei lomautus tehdä tuotannon vähenemisen johdosta. Työmäärä on jatkuvasti sama.

Joku kyselee naapuriblogissa, mikä on kolmen koplamme esitys veroprosentin ja hankilöstökulujen 1,4 miljoonan säästön suhteen.

Hankala paikka.

Henkilökohtaisesti en kannata veroprosentin nostamista. Miksi rangaista kuntalaisia siitä, että kaupunginvaltuuston lammaslauma ylipaimentensa johdolla on hyväksynyt vuodesta toiseen hulvattomat hulluttelut aina Tontonmäen talokaupoista lähtien.

Nostamalla veroprosenttia me päättäjät sallimme huolettoman johtamisen ainakin vuodeksi taas eteenpäin ja ylin johto saa suunnitella rauhassa uusia osakeyhtiöitä välittämättä kunnan todellisesta tulevaisuuudesta.

En myöskään lämpene lomautuksille. Ja yllä on siihen syykin. Mikäli ne viedään onnistuneesti läpi, niin silloin meillä yksinkertaisesti on organisaatiossa liian paljon väkeä töissä. Ja mikä oli reaalisäästö viime lomautuskierroksella?

Mutta... Kun kysytään, mikä neuvoksi, niin vakaa mielipiteeni on edelleenkin se, että organisaatiomme johto ei kykene, ei ole kyennyt kolmen, tai pikemminkin vajaan kymmenen vuoden aikana, kääntämään taloutemme kelkkaa oikeaan suuntaan. Silloin voi vetää vain yhden johtopäätöksen.

Merkillistä oli kaiken lisäksi se, että talousarvioseminaarissa kaupunginjohtajan esityksessä oli tupsahtanut 300 000 euroa lisää rahaa oman hallintokunnan budjettiin, kun Janhuanniemen tyhjille kortteleille pitää rakentaa oikein oma Monte Carlo asfaltteineen jänöjusseille ja puistot päälle. Ei ole näemmä kaupunginjohtaja yhdessä arkkitehdin kanssa ottanut opikseen mitään Tontonmäestä...

Kuulemma puistottomuuden takia ei niemi ole rakentunut. Jostjoo.

Taisi tulla koko hanke vain ja ainoastaan sen vuoksi, että saadaan pidettyä organisaation koko sellaisena kuin se on, kun teknisen lautakunnan budjettikokouksessa niistettiin budjetista reilu 300 000 pois ensi vuodelta.

Yritetään tässä nyt säästää kun johtava virkaporraskaan ei ilmeisesti ole käsittänyt kaupungin taloudellisen tilan vakavuutta.