Olin aikoinani myös kaupunginvaltuutettuna täällä kotinurkilla. Joskus 2000 -luvun vaihteessa. Muistan miten jokaisen vuoden tärkeimpään –ja siihen pisimpään– kaupunginvaltuuston kokoukseen oli ladattu arvomaailmat ja määrärahalisäykset valtuutettujen toimesta.

Kyse oli siis budjettikokouksesta.

Tällä hetkellä eri hallintokunnat valmistelevat ensi vuoden budjettiaan ja lautakunnissa väännetään ne kaupunginhallituksen budjettikokoukseen, josta budjettiesitys tulee meille, kaupungin YLINTÄ valtaa käyttäville edustajille; kaupunginvaltuutetuille.

Nykyisen valtuustokauden suurin ero verrattuna vuosikymmenen takaiseen budjettikokoukseen on selvä. Kun taannoin tuossa tärkeimmässä kokouksessa kaupunginhallituksen esitys tuotiin eteemme, niin siinä vaiheessa alkoi valtuutettujen lisämääräraharumba. Esitettiin lähes joka paikkaan lisämäärärahoja. Välillä ne esitykset menivät läpi ja välillä ei. Nykyään tilanne on täysin päälaellaan. Esityksen jälkeen valtuustossa on alkanut (paljolti ryhmämme esittämänä) budjetin karsimisesitykset. Kuntataloutemme tilan sanelemana.

Uskomatonta, mutta totta.

Kun joitakin aikoja sitten kaupunginvaltuuston kokouksessa kritisoin kaupunkimme holtitonta rahankäyttöä, niin virkamiesjohto kommentoi, miten valtuutettu Tähtinen voi sitten hakea säästöt.

Pakko oli tässä kohtaa pohtia valtuutetun asemaa ylimpänä päätöksentekijänä. Tulin siihen tulokseen, että kaupunginvaltuutettu ei ole velvollinen etsimään erilaisia toimivia ratkaisuja kuntataloutemme tasapainottamiseksi, vaan: KAUPUNGINVALTUUTETUT OVAT VELVOLLISIA VALJASTAMAAN ALAISENSA TEKEMÄÄN TÄMÄ TYÖ.

Nyt tilanne on se, että jatkuvasti säästöpalloa heitetään kuntatalouden holtittomuuden kritisoijille juuri mitä oudoimmalla verukkeella, eli "Hae sinä ne säästöt" -lauseella.

Tässä kohtaa voin todeta, etten sitä kokouspalkkioden suomalla elintason nousulla tee, vaan odotan edelleen, että nämä säästöesitykset tulevat heiltä, jotka OVAT PALKATTU JOHTAMAAN virkavastuulla kuntalaivaa.

Valtuusto teki oman kohdentamattoman säästöpäätöksensä alkuvuonna ja kas kummaa, nyt virkamiehet esittivät samaa summaa lisäbudjettiin.

Ovatko palkatut virkajohtajat tehneet silloin työnsä?