Kun kadunmies kysyy toiselta "meneekö tämä pissalle", niin kysymys on ymmärretty varsin yksioikoisesti ja vastaus on sen mukainen. Hän joko menee pissalle tai sitten hän menee jonnekin muualle. Jos kerran on menossa.

Politiikassa kieli ei ole lainkaan samankaltainen. Kun "poliitikko" kysyy, "meneekö toinen poliitikko pissalle, kun poistuu joukosta" ei kysymys olekaan niin yksiselitteinen. Sen voi tulkita poliittisena kannanottona kysymyksen sijaan. Tällöin erilaisia kannanottomahdollisuuksia ovat muun muassa seuraavat:

• Kysyjä  kertoo kysymyksen kautta tietävänsä, että pissallemenijällä on aika varmasti jonkinlainen virtsanpidätysongelma
• Kysymyksellä kysyjä viittaa, että kysymyksen kohde on hänen mielestään kusipää ja pääntäyttämät ajatukset on ajoittain tyhjennettävä urinaaliin
• Kysyjän mielestä poistuja ei jaksa istua kuuntelemassa vaikkapa seminaaria kestävästä kehityksestä, vaan suhtautuu asiaan välinpitämättömästi
• Kysyjä ilmoittaa kysymyksensä kautta tietävänsä, että vessaan menevä on narkomaani, joka tarvitsee piikkinsä juuri nyt

Vähän samanlaista ajatusleikkiä voisi käydä lauseella "Paloauto on punainen". Kadunmies sanoo siihen, että "Niinpä onkin" ja sillä selvä. Kun sama lause esitetään "poliitikolle", hän tulkitsee lauseen vähintään joillakin seuraavista tavoista:

• Jokainen palomies on kommunisti
• Pelastuslaitos on yksityistettävä
• Härkiä ärsytetään suotta sen värisillä autoilla. Eikö härkätaistelijoille riitä enää viitta?

Kun poliitikko sanoo: "Me kannamme huolta näistä pienimmistä ja olemme huolissamme lasten ja lapsiperheiden asemasta", se tarkoittaa seuraavaa: "Olemme valmiit hyväksymään lapsiin ja lapsiperheisiin kohdistuvat säästöt"

Viime päivien aikana Taivassalon kuntaliitoksen osalta on käyty pienessä piirissä keskustelua, josko asiasta pitäisi järjestää kansanäänestys. Yksi sanoi, ettei sellaista pidä järjestää, kun "tavallinen kuntalainen" ei kuitenkaan ymmärrä näistä asioista yhtään mitään.

Hmmm... missä kohtaa meistä kaupunginvaltuustossa istuvista tulee niitä "ei tavallisia kuntalaisia"? Onko se niin, että meissä syntyy yhtenä aamuna jokin yli-ihminen, joka on paljon älykkäämpi, viisaampi ja fiksumpi kuin "tavallinen" kuntalainen?

Siihen en usko.