Ja voisi sanoa, että kerrankin selkeäsanaista ja suoraa puhetta. Tarjoilijana Vakka-Suomen Sairaalan johtava ylilääkäri Lisa Pelttari. Vihdoin ja viimein maanantaina kertomassa näkemyksistään uusikaupunkilaisesta terveydenhuollosta. "Vihdoin ja viimein" sen vuoksi, että ensi vuoden budjetti on kaupunginvaltuutetuilla päätettävänä jo oven takana ja vaikka sairaanhoitopiirin asioista kaupunginvaltuusto ei päätäkään, heidän ratkaisunsa ja näkemyksensä vaikuttavat taatusti terveydenhuollon budjettiimme..

Olen antanut itseni ymmärtää, että tämä "vihdoin ja viimein" ei ole ollut johtavasta ylilääkäristä itsestään kiinni, vaan aivan muista tahoista, jotka ovat pistäneet ylilääkärin estradille astumisessa hanttiin mahdollisimman pitkään. Ja ymmärrykseni osoittautui oikeaksi kuunnellessani Pelttarin esitystä ja lukiessani hänen kolmetoistasivuisen kannanottonsa terveyspalveluidemme tilaan.

Matto meiltä vedettiin alta. Siis meiltä luottamustoimihenkilöiltä, jotka olemme tutustuneet terveyspalvelujamme koskeviin viimeaikaisiin konsulttitöihin. Jos TYKS Vakka-Suomen Sairaalan ylilääkäri ei tiedä mistä kahden konsulttityön tekijät ovat lukujaan sairaalan osalta vetäneet, ei sitä samaa tietoa voi meiltä luottamustoimihenkilöiltäkään odottaa.

Jo paljon puhuttu  ja esillä ollut "tarvevakiointi", joka meille on esitetty korkeampana kuin keskimäärin verrokkikunnissamme sairastavuuden osalta (10% yli keskiarvon) on sairaalan johtavan ylilääkärin mukaan mitä oudoin luku. Johtuen yksinkertaisesti siitä syystä, että luku on peräisin KELAlta ja siitä kuinka paljon alueelle KELA tarvitsee valtiolta rahaa esimerkiksi lääkekuluihin.

"Luvulla ei voida arvioida lainkaan terveyskeskuksen ja sairaalan toimintaa".

Ylilääkärin mukaan sairaanhoitopiiriltä on jo kesäkuusta lähtien viestitty, etteivät konsulttien luvut (osa niistä) pidä alkuunkaan paikkansa. Mutta konsulttitöihin asti viesti ei siis ole mennyt. (Tässä kohtaa esiintyykin sitten hauska dialogi, joka jää meille hallituksen jäsenille naureskeltavaksi. Näytelmän pääesiintyjät olivat kaupunginvaltuuston pj sekä vihdoin kutsuttu vieraamme)

Lisäksi ylilääkärin kannanotossa merkittävää roolia näytteli myös hänen huomionsa siitä, että erikoissairaanhoidon osalta julkisuudessa on pyöritelty vain ja ainoastaan 38% osuutta erikoissairaanhoidon menoista, eli koko tarkastelun fokuksena on ollut TYKS Vakka-Suomen Sairaala.

Mutta mitkä olivat Pelttarin näkemykset, kun hän kerran pääsi ne meille vihdoin ja viimein esittämään? Ohessa vajavaisella käsityskyvylläni merkille pistämäni seikat:

• Perusterveydenhuollon johtamista tulee kehittää
• Uudenkaupungin terveyskeskuksessa liikaa erikoistumista
• Resurssien hallintaa tulee kehittää

Lisäksi lausunnossa lukee seuraavaa: "Uudenkaupungin käyttö ylittää sairaanhoitopiirin keskiarvon 204 €/asukas. Tarvevakiointikerroin on koko sairaanhoitopiirissa 1,01 ja Uudessakaupungissa 1,03... ...Sairaanhoitopiiri ehdottaa, että taloudelliseksi tavoitteeksi asetetaan VSSHP:n keskimääräiset tarvevakioidut nettomenot."

Se tarkoittaa siis 2,9 M€.

Summa summarum. Luvut eri suunnista tuotettuina ovat siis kolmen miljoonan euron molemmin puolin.

Mutta mikä tässä kaikessa on erikoista näin luottamustoimihenkilön näkökulmasta? Seuraavat tekstinpätkät tuskin kaikkia miellyttävät, mutta se ei liene tarkoituskaan. Aina vaan ei voi olla mieliksi, kun nostetaan asioita esille sellaisina kuin ne ovat.

Ensinnäkin muun muassa johtavien poliitikkojen julkisuuteen lausumat arviot siitä, että nämä konsulttityöt tulivat tarpeeseen ja kannatti maksaa heille (varovainen arvio kuultujen lukujen pohjalta on > 50 000 €) työstä, että se toimi jonkilaisena käynnistimenä terveydenhuollon käsittelylle on mielestäni maanantain valossa enemmän kuin kyseenalaista. Mielestäni suurinta kyseenalaisuutta on se, ettei olla käytetty olemassaolevia voimavarojamme siihen työhön, joka niille kuuluu, vaikka palkka juoksee koko ajan.

Minusta on enemmän kuin säälittävää toimintaa verorahojen osalta se, etteivät ihmiset, jotka on palkattu johtamaan hallintokuntaa, kykene tekmään työtään, vaan korvaavana tekijänä palkataan konsultit siihen työhön samalla maksaen palkkaa ihmisille, jotka eivät tee sitä työtä, mihin heidät on palkattu. Jos ei riitä kyky, silloin ptää nostaa kädet pystyyn ja jättää tehtävät reilusti kokonaisuudessaan toisille.

Jo ensimmäinen konsulttityö (siis se kolmesta ensimmäinen) kertoi suunnan, miten tulisi edetä, mutta se ei sopinut kaikille...

Nyt olemme tilanteessa, että sosiaali- ja terveysjohtaja on kutsunut maanantaiksi sekä TYKS Vakka-Suomen Sairaalan ylilääkärin, avoterveydenhuollon ylilääkärin (ei siis Koistista vaan Melos) sekä vanhustyön johtajan palaveriin säästöjen hakemiseksi. Melkoista johtajuutta osoittaa se, että tämänkaltaisen OIKEAN palaverin olisi hallintokunnan johtaja voinut kutsua koolle jo vajaa kaksi vuotta ja NELJÄ MILJOONAA menetettyä euroa aiemmin. Ilman, että yksikään luottamustoimihenkilö sekaantuisi asiaan!

Me olemme poliitikot, niin kaupunginhallituksessa, taloustyöryhmässä kuin muissa luottamustoimielimissä pyöritelleet pitkitetysti asioita, joista me emme ymmärrä yhtään mitään. Eikö nyt olisi jo aika selkeiden esitysten, eikä vain "kohdentamattomien miljoonasäästöjen"?

Mikäli joku kaipaa mielipidettäni siihen, miten tästä eteenpäin, lausun sen lopuksi, ettei sanota, miten on helppo räksyttää esittämättä mitään:

Näiden kolmen, terveyskeskuksen, sairaalan ja vanhustyön johto laatii YHTEISTYÖSSÄ kolmen hengen työryhmänä selkeän säästöesityksen. Työryhmää johtaisi –ei sosiaali- ja terveysjohtajamme– vaan selkeitä näkemyksiään maanantaina esittänyt Vakka-Suomen Sairaalan ylilääkäri. SoTe -johtaja voi vaikka puuhailla mitä muuta tahansa sen ajan. Aina niitä pölyjä riittää pöydillä pyyhittäväksi.

Mikäli työryhmä on mahdoton asia, käynnistäisin neuvottelut sairaanhoitopiirin kanssa siitä, että voisimme ostaa Vakka-Suomen Sairaalan ylilääkärin palvelut projektiluonteisesti vaikka kahden vuoden ajaksi. Kahden vuoden aikana hänellä olisi operatiivinen johto koko terveydenhuoltosektorimme uudelleenjärjestelyyn. Miellytti se demareita, kokoomusta, keskustaa tai muita puolueita tai sitten ei.

Nyt ei ole kyse poliittisesta pelistä vaan kuntalaisten maksamista miljoonista veroeuroista. Miljoonista veroeuroista, jotka voitaisiin kohdentaa, vaikka tilinpäätöksemme paikkaamiseen, ei kyvyttömän johtamisen aiheuttaman vitkuttelun.

Ja onhan niitä ongelmia muillakin: