Sen enempää kenenkään paikallisbloggaajan kommentteja kommentoimatta tämän Efekon verrokkitutkimuksen osalta, olen pettynyt siihen, ettei kyseistä työkalua ole annettu jo alkuvuonna veltuutettujen käyttöön ja keskustelun aiheuttajaksi, niin kuin Vakka-Suomen Sanomissa tutkimuksen tehnyt Heikki Miettinenkin asian ilmaisee. Tutkimuksen päätavoite oli herättää keskustelua. Lisäksi Aluesanomissa olleen jutun takana seison myös. Miksen seisoisi?

Tässä kohtaa voisi ihmetellä, miksi esittäisin väitteitä ihan muuten vain, "jahdatakseni virkamiehiä"? En jahtaa ketään, vaan ainoastaan haluan kuntalaisten antamalla mandaatilla hoitaa oman luottamustoimeni mahdollisimman hyvin. Sillä tiedolla, taidolla ja sydämellä, mitä minulle on annettu.

"Tietoon" sisältyy myös oikeus tiedonsaantiin, kun sitä kysyn. Nyt esimerkiksi taloustoimikunnassa en kysymiäni tietoja ole saanut, vaikka tiedot virkamiehistöllä oli tämän Efekon tutkimuksen myötä.

Edustan kaupungin hallinnossa kuntalaisia luottamustoimeni kautta. Ja kaiken lisäksi vielä varsin keskeisessä paikassa, kaupunginhallituksessa, valtuutetun roolini lisäksi. Päätöksenteon pohjaksi molemmissa paikoissa, niin hallituksessa kuin valtuustossa tarvitaan myös pohjatietoa. Jos valtuustossa, taloustyöryhmässä sekä hallituksessa on päättäjiä, jotka eivät pohjatietoa tarvitse, vaan siunaavat esittelijän esityksen ilman sitä, se on heidän oikeutensa.

Mutta oikeus on myös tietoon. Ja kolikolla, tässä tapauksessa tiedolla, on kaksi puolta.

En koe olevani virkamiesten vastustaja tai takaa-ajaja. Vastustan virkamiesten taholta tapahtuvaa tarkoituksellista tiedon panttaamista. Vastustan virkamiesten ylimalkaisia vastauksia kohdennettuihin ja yksilöityihin kysymyksiin. Niiden vastausten takaa-ajaja olen. Ja tulen jatkossakin olemaan. Ainakin reilu kolme vuotta, jos elinpäiviä riittää.

Puhutaan paljon hedelmällisestä yhteistyöstä virkamiesten ja luottamustoimihenkilöiden välillä. Haluan kysyä, onko hedelmällistä yhteistyötä olla jokapaikan joojoo asiassa kuin asiassa? Sellainen on kyllä muotia hallinnossamme. Tiedän. Mutta onko se todellista yhteistyötä?

Hedelmälliseen yhteistyöhöön ei kuulu hyväksyä yksipuoliset ympäripyöreät sepustukset, jotka eivät edes ole vastauksia esitettyihin kysymyksiin.

Jos sellaisen hyväksyy, hyväksyy myös sen, että on virkamiesten juoksupoika tai -tyttö.

Minun puolestani luottamustoimihenkilö saa olla juoksupoika jos haluaa. Mutta silloin pitää myös hyväksyä se, etteivät kaikki ole vaaleilla valittu juoksupojiksi tai tytöiksi. Alunperin ei kai kukaan ole ilmoittanut, että vaalien kautta hakee kaupungin virkamiesjohdon alaisen paikkaa. Demokratiassa asia kun lienee toisinpäin.

Myös minusta on valitettavaa, että tilanne on tällä hetkellä mikä se on.

Todellakin.

Siihen on myös olemassa ratkaisu. Eikä edes mikään taikatemppu.

Virkamiesjohdon on hyväksyttävä se, että kaupungin nettisivuillakin mainostetaan avoimuutta.

Itse "pelaan" tätä politiikan peliä avoimin kortein. Samaa toivon myös virkamiesjohdolta sekä muilta poliitikoiltamme.

Mielestäni ainakin sen olemme jokainen poliitikko äänestäjillemme velkaa. Ja tätä velkaa omalta osaltani maksan parhaan kykyni mukaan, vaikka vastustuskin on kova aina paikallista Neues Deutsch... äh... aviisia myöden.