Tuossa jossain toisessa uusikaupunkilaisblogissa kommentoitiin pääomasijoitusrahastoa, joka kaupungillamme on. Tuli mieleen taas yksi näistä kaupunginhallituksemme erikoisuuksista, perinteistä, joita on kyseisessä pyhäkössämme ollut. Ja on muuten edelleen. Kymmenen kannattajaa on tällekin systeemille pöydän ääressä.

Tarina on seuraavanlainen:

Eräänä päivänä kokoontui kaupunginhallitus maanantaimöötteensä. Ja kas, samana päivänä oli kokoontunut myös sijoitustoimikunta. Jotain kiireellistä rahanjakoa toimikunnassa oli päätetty, sillä kokouksen "pöytäkirja" tuotiin hallituksen hyväksyttäväksi samana päivänä. Käytännössä se on aina pykälässä 3 joka ikisessä esityslistassamme, missä seisoo päätösehdotuksena vakiolause:

"Kaupunginhallitus päättää, että koska edellä mainittujen lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksissä EI OLE TARKOITUKSENMUKAISUUDEN TAI LAILLISUUDEN suhteen huomauttamista, kaupunginhallitus ei ota niissä olevia asioita käsiteltäväkseen vaan antaa luvan päätösten täytäntöönpanemiselle."

Käytännössä nämä "pöytäkirjat" ovat vain lauseena esityslistassa tyyliin "Sijoitustoimikunta pp.kk.vvvv".

Kun tuo sijoitustoimikunnan "pöytäkirja" eli rivi tekstiä tuotiin erillisellä paperilla hyväksyttäväksi, menin kysymään, saisinko nähdä pöytäkirjan, eli sen, voinko omalta osaltani olla tekemässä TIETOISTA päätöstä tarkoituksenmukaisuudesta ja laillisuudesta. Äimistys oli melkoinen, kun johtava virkamies ilmoitti, että se on salainen pöytäkirja.

Eli käytännössä homma siis menee niin, että minä hallituksen jäsenenä annan omalta osaltani hyväksymisen pöytäkirjalle näkemättä siitä riviäkään! Erikoista mutta totta. Ainakin Uudessakaupungissa.

Sain asiasta sapiskaa ja minulle kerrottiin, että näin on toimittu kymmenen vuotta. Okei, kymmenen vuotta on toimittu, mutta mitä sitten? Mielestäni sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, jos ankat ovat hypänneet kaivoon toinen toistensa perässä kymmenen vuotta ajattelematta asiaa sen enempää ja nyt yksi ankka kummastelee koko asian mielekkyyttä.

Siinä sitten kannettiin eteeni sijoitustoimikunnan sääntöjä, mutta en minä sieltä ainakaan löytänyt mitään sellaista, miksi kaupunginhallituksen jäsen ei kokouksessa pöytäkirjaa saisi eteensä jos sitä pyytää.

Ilmeisesti tämä on sitä paljon mainostettua avointa hallintoa, mistä Uusikaupunki pian tunnetaan kun oikein nettisivuilla sitä mainostetaan.

• • • • •

Päätinpä sitten lähteä taas päivittelemään blogia, kun hiljaisuuskaan ei tyydyttänyt samoja tahoja, jotka aiemmin pitivät häirikkönä. Nyt tässä on saanut olla jos jonkinlainen perseennuolija ja nöyristelijä puheissa. Mieluummin siis häirikkö kuin kuminauhaselkärankainen joojoo -poika ja kommendantin laulujen laulaja. Sitä kun on oppinut laulamaan vain omia biisejään, kun ei sinne arkkuunkaan joskus mukanaan muita saa :)